Zilver

De meest bekende metalen zijn natuurlijk goud en zilver, ofwel edelmetalen. Maar sieraden van puur goud of zilver zul je eigenlijk bijna nooit tegenkomen. Puur zilver en goud is namelijk zacht en buigzaam en daardoor niet sterk genoeg voor het maken van sieraden. Daarom worden ze voor het maken van sieraden altijd gemengd met een harder metaal.

Silver Plated en Gold Plated

Dit zijn sieraden die vaak gemaakt zijn van onedel metaal met een dun laagje zilver of goud eroverheen. Maar het komt ook veel voor dat een echt zilveren sieraad verguld word met een laagje goud eroverheen, dit zijn dus wel sieraden van edelmetaal en zijn dan ook van een veel hogere kwaliteit dan vergulde sieraden van onedel metaal.

Stainless Steel (RVS)

De Nederlandse omschrijving van stainless steel is ‘roestvrij staal’ ofwel RVS. Ook hier gebruiken we de hoogste legering en dat wordt 316L genoemd. Het is een erg hard materiaal, waardoor het niet snel zal vervormen en behoeft weinig tot geen onderhoud.

De mooie glans (of mooi mat indien geborsteld) maakt het een ideaal materiaal voor vele toepassingen. Het stukje over verkleuring kunnen we bij RVS overslaan want het grote voordeel van RVS is dat het niet verkleurt en het allergievrij is.

Anders dan veel mensen denken, kan RVS wel roesten als het veelvuldig in aanraking komt met water of chloor. Maar als je onze schoonmaaktips in acht neemt zal je RVS sieraad talloze jaren mooi blijven.