Zelfs als je alle onderhoudstips in acht neemt, is het heel normaal dat je sieraden op den duur toch gaan oxideren (verkleuren). In de meeste gevallen kun je ze makkelijk weer blinkend schoon krijgen met onderstaande schoonmaaktips. Dus haal al je sieraden te voorschijn en laten we gaan poetsen. Let op: De schoonmaakmethode ’s zijn afhankelijk van welk metaal het sieraad is gemaakt.

Zilveren sieraden schoonmaken

Schoonmaken met groene zeep: Maak een sopje met wat groene zeep en borstel het sieraad met een tandenborstel in het zeepmengsel. Spoel het hierna af met lauw water en droog het goed met een droge zachte doek.

Schoonmaken met een zilverpoetsdoekje: Deze kun je vaak bij de drogist kopen en zijn heel eenvoudig te gebruiken. Het is een zacht doekje wat is geïmpregneerd met een zilverpoetsmiddel. Met het doekje kun je je sieraad weer glanzend op poetsen. Het doekje kan alleen niet in de wasmachine want dan zal de zilverpoets eraf gaan.

Schoonmaken met een dompelbadje: Je kun je zilveren sieraad ook schoonmaken met een speciaal dompelbadje voor zilver. Bijvoorbeeld die van Hagerty Silver Clean. Dompel je sieraad gedurende een paar seconden onder en poets het op met het bijgeleverde doekje. Gebruik deze schoonmaaktechniek NIET bij zilveren sieraden waar één of meerdere steentjes of edelstenen in zitten. Hiermee is er risico dat het steentje los komt of dat het steentje wordt aangetast. Wij raden echter aan altijd eerst een de schoonmaaktip met groene zeep uit te proberen. De vloeistof in een dompelbadje maakt het sieraad wel weer prachtig schoon, en is ook speciaal bedoeld voor zilveren sieraden, maar is behoorlijk agressief. Niet te vaak doen dus.

Verzilverde en met goud vergulde (silverplated of goldplated) sieraden schoonmaken

Schoonmaken met een zacht doekje: Poets het sieraad op met een zacht doekje.

Schoonmaken met groene zeep: Maak een sopje met wat groene zeep en borstel het sieraad heel voorzichtig met een tandenborstel in het zeepmengsel. Spoel het hierna af met lauw water en droog het goed met een droge zachte doek. LET OP: Niet te hard poetsen want anders kun je het verzilverde of vergulde laagje eraf poetsen

RVS, edelstaal sieraden schoonmaken

Je kunt ze gemakkelijk schoonmaken met een sopje van groene zeep en lauw water. Let wel op dat de zeep geen chloor bevat. Het grote voordeel van stalen sieraden is dat het sieraad niet zal verkleuren, maar ook hier geldt: je kunt jouw sieraad door het oppoetsen nog wat meer laten glanzen!

Hoewel alle bovenstaande schoonmaak tips veel toegepast worden voor het schoonmaken van sieraden en wij deze schoonmaakmethodes zelf ook toepassen, het blijven slechts tips en zijn geheel voor eigen risico. Je kunt je sieraden natuurlijk ook altijd nog naar een juwelier brengen om ze schoon te laten maken als je dit prettiger vindt.